13. Trijenale zagorskog suvenira

Podijeli na:

Trijenale zagorskog suvenira prepoznata je inicijativa Muzeja Hrvatskog zagorja koja se pozabavila izradom i promocijom umjetničkih i tradicijskih suvenira na profesionalan način. Muzej seljačkih buna u fundusu prikuplja i čuva odabrane predmete s Trijenala. Trinaesto trijenale fokusira se na suvenire temeljene na zaštićenoj nematerijalnoj baštini Hrvatskog zagorja, a izložbe su bile postavljene na više mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji. U srpnju se izložba otvorila u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, zatim je izložba predstavljena publici u Galeriji Grada Krapine za vrijeme Tjedna kajkavske kulture, a u listopadu u Muzeju "Staro selo" u Kumrovcu u okviru programa "Subota u etno selu".

Natječajna izložba Trijenale zagorskog suvenira zaintrigirala je nakon tri godine promišljanja mnoge zainteresirane da ponude autorsko idejno, likovno i izvedbeno rješenje zagorskog suvenira. Oblikovanje suvenira jedan je od najtežih vizualnih zadataka, koji po završetku izrade uključuje prodaju u muzejskim suvenirnicama, galerijama, ali i na štandovima diljem Hrvatske na raznim manifestacijama i događanjima. Pri izradi suvenira svaki autor trebao bi imati na umu da je suvenir simbol lokalnog identiteta, ekspresija kulturne baštine nekog kraja i promotor turizma.

2014. godine na raspisani javni natječaj odazvalo se 100-tinjak obrtnika i nositelja tradicijskih znanja i vještina, umjetnika, dizajnera, likovnih amatera te školskih udruga. Povjerenstvo za odabir suvenira imalo je težak zadatak. U mnoštvu izvedbenih rješenja od drva, gline, stakla, krep-papira, tekstila, bakra, mjedi i srebra ove godine isticao se unikatni srebrni nakit Zlatarne Bashota iz Zagreba pa je povjerenstvo upravo njima odlučilo dodijeliti Prvu nagradu 13. trijenala zagorskog suvenira. Druga nagrada dodijeljena je dugogodišnjim sudionicima Trijenala, Keramici NOVA iz Ozlja, za odlično izvedbeno rješenje uporabnog suvenira od keramike s motivom licitarskog srca. Treću nagradu povjerenstvo je dodijelilo članu Udruženja obrtnika Bedekovčina Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Mladenu Saviću za dekorativne i uporabne suvenire od keramike. Inventivno rješenje zagorskog žlaburača u obliku ptice kao i suvenir aroma-lampe – škaf oduševit će, vjerujemo, mnoge velike i male kupce.

Autorica izložbe: Tihana Kušenić

Srpanj – studeni 2014. g.