Održana 34. Zagorska svadba

Podijeli na:

Ove nedjelje 20.08.2017. , na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održana je 34. po redu Zagorska svadba, manifestacija osmišljena s ciljem njegovanja, očuvanja i predstavljanja nematrijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja.

Program ovogodišnje manifestacije počeo je u prijepodnevnim satima, prikazom tradicijskih obrta, a svi zainteresirani mogli su sudjelovati u muzejsko-edukativnoj radionici tradicijskih svadbenih ukrasa od krep-papira.

Posjetitelji Muzeja mogli su uživati u prigodnom programu u izvedbama KUD-a Hajdine i etno-udruge "Zipka".

U sklopu programa otvorene su izložbe  "Put svile" i "Mužikaši igrajte, svatovi zatancajte" .

Izložbu fotografija "Put svile" otvorio je g. Andrija Karafilipović, predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva; g. Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec te gđa.Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja "Staro selo".

Izložba je otvorena u suradnji s Veleposlanstvom NR Kine i Hrvatskim društvom prijateljstva. G. Andrija Karafilipović prigodnim je riječima objasnio nit vodilju iza fotografija, te istakao ulogu Puta svile što u povijesnim okvirima , što u okviru modernog doba.

Izložbu "Mužikaši igrajte,svatovi zatancajte" otvorili su autori Slavica Moslavac i Goran Škrlec, te prigodnim riječima pozdravili sve prisutne i pobliže objasnili svoje viđenje izložbe. Otvorenje izložbe svojim su izvedbama uveličali vokalni sastav Rusalne te etno-udruga "Zipka". Tema izložbe su moslavačko-posavski svadbeni običaji i prezentacija zagorskih svadbenih običaja u autorski oblikovanim folklornim koreografijama.

Među brojnim posjetiteljima istakle su se gđe. Marija Puh, saborska zastupnica i Jasna Petek, zamjenica župana za društvena događanja koja je prilikom otvorenja izložbe "Mužikaši igrajte, svatovi zatancajte" i pozdravila sve prisutne.

Središnji događaj ove manifestacije, sam prikaz svadbenih običaja iz Kumrovca i okolnih naselja, započeo je u popodnevnim satima, a izvela ga je na sebi svojstven i karakterističan način etno-udruga Zipka iz Kumrovca, koja već dulji niz godina sudjeluje u održavanju ove priredbe.