Gostujuća izložba Muzeja "Staro selo" Sirogojno "Nasljeđe za budućnost i revitalizacija tradicijskih vještina"

Podijeli na:

U subotu, 16.rujna 2023. na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec otvorena je gostujuća izložba Muzeja na otvorenom Staro selo" Sirogojno "Nasljeđe za budućnost i revitalizacija tradicijskih vještina" autorice Snežane Tomić. 

Izložba je posvećena nosiocima tradicijskih znanja i vještina sa područja Zlatiborskog okruga ali i šire koji svoja umijeća primijenjuju u ručnoj izradi i danas traženih tradicijskih proizvoda. Sačuvane vještine su "živo" nasljeđe, i kao takve dio su nematerijalnog kulturnog nasljeđa te predstavljaju kulturna dobra upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srbije, dok je vještina izrade lončarskih proizvoda na ručnom kolu u selu Zlakusa uvršetna na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Posjetiteljima izložbe obratila se s nekoliko prigodnih riječi voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Anita Paun Gadža, a potom je međumuzejsku i međunarodnu suradnju dva muzeja na otvorenom predstavila kustosica Tihana Kušenić. Mirela Hrovatin, viša savjetnica Odjela za etnografsku i  nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija istaknula je da je otvorenje ove izložbe prilika za ojačati projekte dvaju muzeja kao i razmjenu iskustva nositelja nematerijalne kulturne baštinedviju zemalja što su važni ciljevi UNESCO-ove Konvencije iz 2003.g. čiju 20.godišnjicu slavimo ove godine. Autorica izložbe Snežana Tomić potom je publici ukratko predstavila izložbu koju je otvorio načelnik Kumrovca Robert Šplajt. 

U programu otvorenja sudjelovala je Vokalna skupina Osnovne škole Josip Broz, a otvorenje su popratili i Učenička zadruga Božićnica i prezetatori tradicijskih obrta našega kraja. Posjetitelji su mogli vidjeti i izradu zlakuskih proizvoda na ručnom lončarskom kolu u izvedbi majstora Milojka Nikitovića.