Izložba "Zbirajte se svati" u Muzeju Moslavine Kutina

Podijeli na:

14. lipnja 2017. u 19 sati, u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina, bit će otvorena izložba Zbirajte se svati! čija su tema zagorski i moslavački svadbeni običaji.
Izložba je rezultat međumuzejske suradnje Muzeja Moslavine Kutina i Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja "Staro selo" Kumrovec, a autori izložbe su Slavica Moslavac i Goran Škrlec.

Pod pojmom svadba danas se podrazumijeva zabava koja slijedi nakon formalnog čina sklapanja braka i kojoj tradicionalno nazoče roditelji, kumovi, prijatelji, članovi uže i šire obitelji te rodbina novih supružnika. Ovisno o mogućnostima, svadbe se održavaju u ugostiteljskim objektima ili u nekom drugom prikladnom prostoru.
U kontekstu tradicijske kulture, svadbeni običaji, između ostalog, obuhvaćaju radnje koje prethode vjenčanju (npr. prošnja i zaruke), radnje neposredno vezane uz vjenčanje (npr. dolazak mladoženjine pratnje pred mladenkin dom, odlazak svadbene povorke na vjenčanje i povratak s istog) te radnje koje slijede vjenčanju (npr. odlazak na zabavu kod mladoženjine kuće).

"Zagorski" segment izložbe Zbirajte se svati! poseban naglasak stavlja na zanimljive svadbene "štiklece" koji su do danas vrlo rijetko ili nikada obrađivani u stručnoj literaturi.
Tako posjetitelji izložbe mogu saznati tko su bili lukači i tenererice, zašto u Hrvatskom zagorju postoji uzrečica "nor si kak svat", zašto su se svadbeni vjenčići, buketi i ukrasi izrađivali od krep-papira, koja je uloga mačkara na svadbi, kakav je i zašto bio uobičajen raspored sjedenja za svadbenim stolom, itd. Budući da svadbeno veselje nije "potpuno" bez kolača (pa makar i onih najjednostavnijih), sastavni su dio izložbe i recepti tradicijskih slastica.