Lovci zaštitari prirode

Podijeli na:

Poštivanje lovačkih tradicija i lovačkih običaja jedna je od značajki lovačkih društava i udruga s područja Krapinsko-zagorske županije. Izložbom su prikazana djelovanja lovačkih društava koja se, bez obzira na osuvremenjivanje životnih uvjeta, nisu bitno izmijenila. Lovstvo je i dalje sastavni dio životne svakodnevice žitelja ovoga kraja.

Geografski položaj Hrvatskog zagorja, prekrasni brežuljci i doline koji ga okružuju te biljni pokrov od kojeg je priroda napravila bajkovita čuda, uzrok su staništa mnogih ptičjih i životinjskih vrsta, odnosno divljači koja se tu nastanila i razmnožavala. Da bi sačuvali sve te ljepote, pojedinci svoju ljubav prema prirodi i životinjama iskazuju na način da se učlanjuju u lovačka društva i lovačke udruge. Svojim radom pridonose čuvanju, zaštiti i prehrani divljači, posebice u vrijeme nepogoda i prirodnih katastrofa.

Danas na području Krapinsko-zagorske županije djeluje 38 lovačkih društava i udruga koje svakodnevno vode brigu o zaštiti i uzgoju divljači te njihovoj prehrani tijekom zimskih mjeseci, kada se u prirodi ne može pronaći dovoljno hranjivih tvari.

Autorica izložbe: Anita Paun-Gadža

Listopad 2015. g.