Međunarodni simpozij Handicrafts Know-How Transmission

Podijeli na:

U Ljubljani je od 17. do 19. ožujka održan međunarodni simpozij pod nazivom "Tradicijski obrti- prijenos znanja". 

Suorganizatori simpozija su Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Institut za arheologiju i kulturnu baštinu i UNESCO odbor za interpretaciju i obrazovanje za unapređenje integriranih pristupa baštini, Fakultet humanističkih znanosti, Sveučilište Primorska, Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta te Odjel za umjetsost i obrt Obrtno poduzetničke komore Slovenije.

Na simpoziju je kustosica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Tihana Kušenić održala izlaganje pod nazivom Očuvanje kulturne baštine u etno selu Kumrovec.

Uz predstavnike navedenih institucija sudjelovali su i stručnjaci iz područja zaštite i očuvanja kulturne baštine širom Europe: Iz Belgije, Francuske, Austrije, Njemačke, Mađarske te kolegica Sanja Lončar sa Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Drugi dan konferencije sudionici su upoznati sa radom na očuvanju i popularizaciji izrade suhozida u Škocjanskom parku koji je kao segment nematerijalne baštine upisan na UNESCO listi nematerijalne baštine svijeta, a potom je slijedio obilazak Škofje Loke sa predstavnicima Udruženja povijesnih gradova Slovenije.