Muzej Staro selo Kumrovec na redovnoj konferencioji Europskog društva MUzeja na otvorenom u Engleskj

Podijeli na:

Članica Europskog Društva Muzeja na otvorenom (AEOM-a) , kustosica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Tihana Kušenić , sudjelovala je u radu 28. konferencije koja se ove godine održala u Engleskoj od 21. do 24. kolovoza. Program konferencije obuhvatio je tri muzeja na otvorenom : Black Country Living Museum, Iron Bridge Gorge Museum , Avoncroft Museum of Historic Buildings. Teme ovogodišnje konferencije bile su : prilagodljivi muzeji (na promjene u društvu), poduzetni muzeji i dugogodišnje planiranje rada muzeja - master planning. Svoja iskustva rada muzeja na otvorenom na zadane teme sa europskim kolegama podijelili su članovi Društva iz Engleske, Rumunjske, Estonije, Njemačke, Švedske te vanjski surdanici iz Australije i Kanade. 

Na generalnoj skupštini AEOM-a direktor Muzeja na otvorenom iz Poljske najavio je domaćnistvo slijedeće konferencije u 2019. godini. U nastavku rada  skupštine predložene su 4 kandidature za 2021. godinu. Jedna od prezentacija bila je i zajednička kandidatura Muzeja "Staro selo" Sirogojno iz Srbije i Muzeja "Staro selo" iz Hrvatske. Izborom članova Društva odlučeno je da će se konferencija 2021. godine održati u Švedskoj u najvećem i najstarijem muzeju na otvorenom u Europi. Daljnji prijedlog za domaćinstvo konferencije u 2023. godini bio je od direktora muzeja Szentendrea u Mađarskoj koji je izrazio želju organizacije konferencije u suradnji sa Hrvatskom- sa Muzejom "Staro selo" Kumrovec. Prijedlog je usvojen od strane članova, odbora i predsjednika Europskog Društva Muzeja na Otvorenom.

Sudjelovanje u redovnom radu Društva od velike je važnosti za sve članove iz Europskih zemalja jer je to jedina organizacija gdje se okupljaju stručnjaci iz uglednih muzeja na otvorenom i drugih kulturnih institucija, te predstavlja priliku za razmjenu iskustva na temu očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.