NA KONJU U MUZEJE- muzejsko edukativni program Muzeja Hrvatskog zagorja

Podijeli na:

Dođite ove subote, 12.11.2022. u Muzej "Staro selo" Kumrovec te sudjelujte u programu "Na konju u Muzeje". Možete sudjelovati u radionici oslikavanja konjića-tradicijske drvene igračke od 10:00 do 14:00 sati uz prethodnu najavu na tel: 049/225-831 ili na e-mail: rezervacije-mss@mhz.hr.

Muzeji Hrvatskog zagorja za svoje su posjetitelje pripremili novi jedinstveni muzejsko-edukativni program pod nazivom Na konju u Muzeje. Program se provodi tijekom pet vikenda od 5.studenog do 4.prosinca a namjenjen je obiteljima s djecom. U njega je uključeno svih pet muzejskih jedinica a svaka obrađuje temu konja na određeni način. Tako je u Muzeju Krapinskih neandertalaca moguće saznati nešto više o prošlosti i anatomiji konja, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu bavi se konjima u umjetnosti, u Muzeju "Staro selo" Kumrovec koji su prikazani kao tradicijske drvene dječje igračke, Muzej Seljačkih buna donosi priču o vojnom konju, dok je u Dvoru Veliki Tabor naglasak na korištenju konja u svrhu prijevoza.

Muzej "Staro selo" Kumrovec će sudionicima programa predstaviti konja kao tradicijsku drvenu igračku. Konjiće različitih veličina samostalne i u zapregama djeca će upoznati u stalnom muzejskom postavu "Izrada dječjih drvenih igračaka i pučkih svirala".Otkrivajući boje i ornamente na igračkama koje su poznavatelji tradicijskih vještina oslikali početkom 20.stoljeća sudionici programa i sami će oslikati svog drvenog konjića. Način izrade i oslikavanja dječjih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja generacijama je nepromjenjen pa je iz tog razloga umjeće izrade drvenih igračaka Hrvatskog zagorja na Popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara RH, a 2009. upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Posjetitelji u programu sudjeluju plaćanjem cijene jedne radionice, što iznosi 46 kn po osobi, , što ukljućuje drvenog konjića na kojem će raditi, prigodnu edukativnu knjižicu, te mogućnost besplatnog sudjelovanja na radionicama u ostalim ustrojbenim jedinicama Muzeja Hrvatskog zagorja. Ulaznica za stalni postav svakoga muzeja plaća se zasebno. Sudjelovanjem se također ulazi u izvlačenje za glavnu nagradu-mini školu jahanja koju je za najsretnijeg polaznika osigurao partner programa- centar "Ritam s konjem" iz Stubičkih Toplica. Izvlačenje će se održati 4.prosinca u Kumrovcu uz paljenje druge adventske svijeće, dolazak Sv.Nikole i Krampusau kočiji koju će vuči konji te podjelu slatkihiznenađenja svoj djeci koja dođu.

Raspored radionica je u prilogu.