Održan sastanak sa prezentatorima tradicijskih obrta i vještina

Podijeli na:

U Muzeju "Staro selo" Kumrovec je 1. travnja 2017., u prostorijama Zagorske kleti, održan sastanak sa prezentatorima tradicijskih obrta i vještina koji će, kao vanjski suradnici Muzeja, tijekom sezone 2017. prikazivati segmente tradicijskog načina života uz stalne muzejske postave.
Obrtnike je u ime Muzeja Hrvatskog zagorja pozdravila ravnateljica i viša kustosica gđa. Nadica Jagarčec, koja je naglasila važnost prikaza obrta u Muzeju "Staro selo" Kumrovec u smislu obogaćivanja turističke ponude kontinentalne Hrvatske.
Obrtnicima je dobrodošlicu u novoj sezoni izrazila i voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec, viša kustosica i muzejska pedagoginja gđa. Tatjana Brlek. Ona je istaknula da se tradicijski obrti na prostoru Muzeja prikazuju od 1996. te da najdulji "radni staž" po tom pitanju imaju Barbara i Franjo Mišak, koji već dugi niz godina prikazuju izradu narodnog ruha na tkalačkom stanu i izradu kovanih predmeta od željeza.
Prilikom prezentacije tradicijskih obrta naglasak je stavljen na važnost cjelovitog prikaza, što podrazumijeva prikaz izrade tradicijskih predmeta uz stalne postave, pri čemu su obrtnici-prezentatori odjeveni u tradicijsko narodno ruho ili primjerenu radnu odjeću, ovisno o obrtu. Ovakav prikaz baštine istovremeno pridonosi održivom razvoju te očuvanju tradicijskih obrta i vještina.
Svim prisutnima se sa nekoliko riječi obratila i kustosica etnologinja Tihana Kušenić, koja će i ove godine nastaviti koordinaciju rada prezentatora, tj. prikaza tradicijskih obrta.