Održana 33. zagorska svadba

Podijeli na:

Ove nedjelje, 21.08.2016., na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održana je 33. po redu Zagorska svadba, manifestacija osmišljena s ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne tradicijske kulturne baštine Hrvatskog zagorja.
Cjelodnevni program privukao je brojne posjetitelje te se, kako se kaže, za svakog moglo naći ponešto.
Program ovogodišnje manifestacije započeo je već prijepodne, prikazom tradicijskih obrta, a svi zainteresirani posjetitelji mogli su sudjelovati i u muzejsko-edukativnoj radionici izrade tradicijskih svadbenih ukrasa od krep-papira. Usto, posjetitelji Muzeja mogli su uživati u animacijskom programu koji su izvodili Ansambl "Zabok", KUD "Kloštar" i Etno udruga "Zipka".
U sklopu programa ovogodišnje Zagorske svadbe otvorene su tri izložbe.
Izložbu Kina u objektivu foto-aparata otvorio je g. Zhao Deyong, politički savjetnik Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj, a nazočnima su se obratili i g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, g. Andrija Karafilipović, predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, g. Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec, gđa. Nadica Jagarčec, v. d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja te gđa. Tatjana Brlek, v. d. voditeljice Muzeja "Staro selo" Kumrovec. U prigodnom programu nastupili su Etno udruga "Zipka" i Srečko Blažičko.
Izložbe Najljepši je crven cvijet i Zbirajte se svati otvorene su zajedno, uz prigodni program koji su izveli Pjevačka skupina "Angeline" KUD-a "Kloštar" i Ansambl "Zabok", a obje izložbe otvorio je g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. Uz g. Kolara, prisutne su pozdravili i autori izložbi, Slavica Moslavac i Goran Škrlec, a nekoliko prigodnih riječi uputili su i g. Dragutin Ulama, gđa. Nadica Jagarčec te gđa. Tatjana Brlek.
Među brojnim posjetiteljima svakako su bili zapaženi gđa. Marija Puh, saborska zastupnica, g. Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade te brojne poznate osobe i dužnosnici iz zagorskog javnog života.
Središnji događaj ove manifestacije – sam prikaz svadbenih običaja Kumrovca i okolnih naselja – započeo je u popodnevnim satima, a izvela ga je, na sebi svojstven i karakterističan način, Etno udruga "Zipka" iz Kumrovca, koja već dulji niz godina aktivno sudjeluje u održavanju ove priredbe.
Iako nije bila dio programa Zagorske svadbe, bogatstvu događanja u Kumrovcu pridonijela je i manifestacija Rokovska nedjelja, koja se na isti dan održavala kod pozornice smještene pored kumrovečkog Turističko-informativnog centra.
Organizator Zagorske svadbe ove je godine bio Muzej "Staro selo" Kumrovec, uz prijateljsku pomoć Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela te Općine Kumrovec.
Izložba Zbirajte se svati realizirana je uz potporu Ministarstva kulture, a manifestacija Zagorska svadba održana je uz potporu Krapinsko-zagorske županije.