Okrugli stol - Kinč u razmjeni umijeća nositelja i iskustva dionika povodom Dana kinča u Dubravi

Podijeli na:

U subotu 28.listopada 2023. u Narodnom Sveučilištu Dubrava u Kulturnom centru održana je manifestacija Dani kinča povodom Dana Europske baštine i 2.obljetnice potpisivanja UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Radionice umijeća izrade tradicijskog ukrasa-kinča vodile su članice Kulturno umjetničke udruge Magda i Luiza iz Madžareva, Čuvarice kulturne baštine iz Kladara te Udruga žena općine Sv.Ilija iz Doljana. Postavljena je prigodna izložba sa radovima spomenutih udruga među kojima je i božićni kinč  djelatnica Muzeja "Staro selo" Kumrovec i poznavateljica izrade kinča  Jasne Škreblin i Biserke Krajcar.

Uslijedio je stručni skup na kojem su sudjelovali etnolozi, profesorica Petra Kelemen sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr. Mirela Hrovatin, predstavnica Ministarstva kulture i medija te članice udruga kao nositeljice tradicijskog znanja izrade kinča.

Na početku skupa prikazan je film "Palček, ježek i purek". Snimljen je u Madžarevu kod Novog Marofa 2022.godine. Članice kulturno umjetničke udruge Magda i Luiza u filnu su prikazale izradu tri tradicijska ukrasa od krep papira pod nazivom palček (cvijet), purek (stilizirani češer) i ježek (kuglica). U filmu je rezultate svog terenskog istraživanja kinča na području grada Novog Marofa iznio etnolog Tibor Martan.

Kustosica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Tihana Kušenić održala je izlaganje u kojem je predstavljen tradicijski kinč Hrvatskog zagorja i način na koji se ova vještina čuva i prezentrira u našem jedinstvenom in situ muzeju na otvorenom.