"Ophodi Jure zelenog" 2017.

Podijeli na:

Ove subote, 22. travnja 2017., na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija Ophodi Jure zelenog.
Program je privukao brojne posjetitelje koji su već od prijepodneva obilazili stalne muzejske postave uz koje su se odvijale prezentacije tradicijskih obrta.

Središnji dio manifestacije započeo je u popodnevnim satima, otvorenjem izložbe Podravska hiža, autorice Marije Mesarić iz Muzeja grada Koprivnice. Uz prigodni program, prisutnima su se obratili voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Tatjana Brlek, predstavnik Općine Kumrovec Srećko Blažičko, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, autorica izložbe Marija Mesarić i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je izložbu i otvorila.
Valja spomenuti da je gostovanje ove izložbe u Kumrovcu rezultat međumuzejske suradnje Muzeja grada Koprivnice i Muzeja "Staro selo" Kumrovec, a posjetitelji kumrovečkog Starog sela moći će je razgledati do sredine kolovoza ove godine.

U nastavku programa, publika je mogla uživati u prikazu Ophoda Jure zelenog i običaja vezanih uz Jurjevo, a u izvedbi Etno-udruge "Zipka" iz Kumrovca i KUD-a "Lovro Ježek" iz Marije Bistrice.
Manifestacija je završila paljenjem jurjevskog krijesa oko kojeg se plesalo, a hrabriji pojedinci okušali su se u preskakanju istog.