Otvorenje izložbe Kinč u narodnim običajima uz tradicionalnu manifestaciju „Zagorska svadba“

Podijeli na:

Na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec u subotu 15. lipnja 2024. održat će se tradicionalna manifestacija „Zagorska svadba“ u sklopu koje se u 15:30 sati otvara izložba „Kinč u narodnim običajima“ autorice Božice Lacković.

Božica Lacković samouka je umjetnica koja svojom prvom samostalnom izložbom kroz cvijeće od krep papira te odabranom etno zbirkom predstavlja baštinu svog kraja i cijelog Zagorja. Osnove izrade cvijeća od krep papira naučila je od svoje bake, a kasnije je prepoznala važnost očuvanja tradicije i počela se time baviti. Raznobojno cvijeće od krep papira raznih oblika cvijeta poput proljetnica, ljiljana, ivančica, maslačka i slično uz dodatak pokojeg listića radile su žene većinom u predvečerje kada je sav posao oko kuće bio završen.

Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita-kinča uvršteno je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske u svojstvu nematerijalne baštine. Iako je upisano kao godišnji običaj vezan uz Božić, tehnike izrade cvijeća i nakita od krep papira zastupljene su u kroz mnoge životne i godišnje običaje, posebice tijekom svadbenih običaja sjeverozapadne Hrvatske, ali i u pograničnim krajevima s Republikom Slovenijom uz dolinu rijeke Sutle. Poznata je i činjenica da su mnoge žene iz Krapine i okolice odlazile u Austriju gdje su pohađale tečajeve ručnog rada i susrele se s vještinama izrade ovakve vrste cvijeća te povratkom u svoj kraj prenosile stečena znanja i vještine na mlade žene.

Tradicijski običaj izrade kinča od krep papira Božica Lacković predstavlja na  novi inventivan način kroz priču od rođenja do smrti s naglaskom na obilježavanje najvećih blagdana, Božića i Uskrsa. Na izložbi će biti izloženi i buketi, aranžmani za posjet novorođenom djetetu, za pričest ili firmu, svadbeni ukrasi i kitice za mladence, uskrsni kinč, tradicijski božićni nakit,te vijenci za raspelo uz svijeću za kraj životnog ciklusa.

Uz izložbu biti će organizirana i radionica „Svadbeni kinč“ s početkom u 14:30 sati.