Otvorenje izložbe Pučka sakralna umjetnost

Podijeli na:

U petak 02.07.2021.g. u 18 sati u Muzeju "Staro selo" Kumrovec bit će otvorenje izložbe pod nazivom Pučka sakralna umjetnost, autorice Tihane Kušenić.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti predmete iz zbirke Pučke sakralne umjetnosti koja čini dio fundusa Muzeja "Staro selo" Kumrovec, a broji ukupno 160 predmeta. Dio predmeta izložen je u stalnim postavima Muzeja, a ostatak je pohranjen u muzejskoj čuvaonici. Najveći dio inventara ove zbirke datira iz 19.stoljeća, a pribavljen je u najranijim začecima rada Muzeja. 

Najbrojniju skupinu predmeta čine svete slike tiskane na papiru-tzv.oleografije kojima se prikazuju likovi poput Marije, Krista, Ivana, Sv.Ane, Sv. Antuna, Sv.Trojstva te slike s narativnim sadržajem biblijskih scena Posljednje večere, Bijega u Egipat, Svete Obitelji, i druge. Drugu skupinu predmeta u zbirci čine kućna raspela i sakralna plastika na kojima je vidljiv stvaralački rad samoukih lokalnih majstora. Sačuvani su i premeti sakralne tekstilne umjetnosti iz prve polovice 20.stoljeća, kao i predmeti koji su tijesno vezani uz duhovnu kulturu- osnovni religijski rekviziti vjernika. Tu ubrajamo molitvenike, krunice, votive-voštane zagovorne darove koje su izrađivali majstori licitari i prodavali ih na proštenjima.

Zbirka Pučke sakralne umjetnosti registrirana je kao kulturno dobro.

Izložba će biti otvorena do 15.09.2021.g.