Radionica "Svadbenog kinča"

Podijeli na:

Interijer zagorskih kuća, hiža, u prošlosti su upotpunjavali ukrasi od krep papira, kinč . Takve su ukrase bake i unuke izrađivale u predvečerje kada je sav posao oko kuće hiže bio završen. Najčešće su se izrađivale ruže, ivančice i ljiljani.

Zagorska hiža bila je posebno uređena u svatovsko vrijeme. Buketi, lanci, kitice bili su nezaobilazni ukrasi koje su radile vrijedne ruke naših žena.

U organizaciji Centra za tradicijske obrte Muzeja "Staro selo"Kumrovec u sklopu manifestacije Zagorska svadba organizirati će se radionica "Svadbeni kinč" s ciljem da se taj jedinstveni običaj ukrašavanja ne zaboravi. Koordinatorica radionica biti će etnologinja Tihana KUšenić.

Vanjska suradnica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Ankica Čižmek iz Sv.Križa Začretje voditi će radionice "Svadbeni kinč" koje će se održati 19.08.2017. od 17-19h i 20.08.2017. u sklopu manifestacije Zagorska Svadba u vremenu od 10 do 17 h .

Zainteresirani polaznici izraditi će tradicijske vrste cvijeća kojima se ukrašava interijer tradicijske hiže i svadbne ukrase - buketi za mladenku, mladenkino oglavlje i kitice za svatove koji su se u Hrvatskom zagorju koristili krajem 19. i početkom 20. stoljeća.