Subota u Etno selu

Podijeli na:

5. studenog 2016. na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija Subota u Etno seluosmišljena je s ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja.
Program ovogodišnje manifestacije započeo je prijepodne, prikazom tradicijskih obrta i vještina uz stalne postave Muzeja "Staro selo" Kumrovec. Dječja folklorna grupa KUD-a "Antun Mihanović" svojim nas je nastupom uvela u predstavljanje radova nastalih tijekom ljetne radionice Mala škola lončarstva te dodjelu potvrda polaznicima radionice. Program su obogatili i članovi Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina", koji su prezentirali tradicijske vještine svoga kraja te izradu tradicijskog jela koščičjaka, a izveli su i prigodni kulturno-umjetnički program. Nakon njih, nastupila je Etno-udruga "Zipka", izvevši nekoliko narodnih napjeva iz kumrovečkog kraja.
Poseban dio programa odvijao se u češljarskoj radionici, gdje je jedan od posljednjih majstora-češljara, g. Antun Penezić, prezentirao izradu češljeva, nakita i ukrasnih predmeta od kravljih rogova.
Centralni dio manifestacije bilo je otvorenje izložbe Obrtništvo Trgovišta Klanjec. Prigodni program izvela je Sekcija za dvorske plesove KUD-a "Antun Mihanović", a nazočnima su se obratile v.d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja gđa. Nadica Jagarčec, voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec gđa. Tatjana Brlek, načelnik općine Kumrovec g. Dragutin Ulama, autorica izložbe Tihana Kušenić i gradonačelnik grada Klanjca g. Zlatko Brlek, koji je izložbu i otvorio.
Program "Subote u etno selu" završio je predstavljanjem nove mrežne stranice Muzeja "Staro selo" Kumrovec.