Završnica programa Na konju u muzeje

Podijeli na:

Dječak Andro Ivandić bio je jedno od 128-ero djece koja su u studenome pohodila radionice u sklopu druge sezone programa Muzeja Hrvatskog zagorja "Na konju u muzeje". I upravo je njegovo ime izvučeno iz kutije u kojoj suse nalazile pozivnice na završnu svečanost održanu u subotu 2.prosinca 2023.u Muzeju "Staro selo" Kumrovec, a time stekao pravo na glavnu nagradu programa koju je i ove godine osigurao Centar "Ritam s konjem" iz Stubičkih Toplica. Nagradu je Andri predao predstavnik Centra hipoterapeut, predsjednik Udruge fizioterapeuta i radnih terapeuta Josip Knezić.

Za onu djecu koja su obišla svih pet muzeja i svih pet različitih radionica pedagoginje Dvora Veliki Tabor, Muzeja "Staro selo" Kumrovec, Muzeja Krapinskih neandertalaca, Galerije Antuna Augustinčića i Muzeja Seljačkih buna pripremile su vrijedne poklon pakete.

Premda je ideju o sadržajima, koji su uključivali i paljenje adventske svijeće, jahanje na konjima te vožnju kočijom donekle pokvarila kiša, ipak se večina toga odvila kako je i bilo planirano. Raznovrsne radionice za djecu i njihove roditelje u zatvorenom prostoru, dolazak Svetog Nikole i Krampusa, podjela poklona i izvlačenje glavne nagrade razveselilo je brojne pobornike druženja s drvenim i pravim konjima.

Program su organizirale pedagoginje Lorka Lončar Uvodić, Tatjana Brlek, Petra Šoltić, Mateja Harapin i Kristina Pavlović uz svesrdnu pomoć djelatnika iz kumrovečkog muzeja, te  voditeljice muzeja Anite Paun Gadža. Zahvaljujući Opg-u Marija Kolmana iz Tuhlja djeca su se vozila u kočiji, a Svetog Nikolu i Krampusa utjelovili su članovi Etno udruge Kolovrat iz Tuhlja.

Program Na konju u muzeje započeo je u studenom 2022. godine, a s obzirom na izvrsne reakcije, druga sezona održana je i ove 2023.godine, i to od 28.listopada do 2.prosinca kada su se tijekom vikenda u tome periodu u muzejima koji su ustrojbene jedinice Muzeja Hrvatskog zagorja održavale različite radionice, a sve na temu-KONJ.