Podijeli na:

MUZEJ "STARO SELO" DANAS

 

Muzej na otvorenom "Staro selo" Kumrovec danas se prostire na površini od 128.107 m2. Na tom prostoru nalazi se obnovljena stara jezgra naselja Kumrovec,  kasnobarokna kurija grofova Erdödy te livade i obradive površine.

Obnovljena stara jezgra Kumrovca prostire se na 39.261 m2 površine. Na tom prostoru rekonstruiran je i restauriran 21 stambeni objekt (hiže mazanke ili hiže zidanke), stara pučka škola, 10 gospodarskih zgrada i 9 pratećih objekata (2 svinjca, 2 spremišta za kukuruz, 5 bunara).

Objekti su obnovljeni na svojim izvornim temeljima pa možemo istaknuti Muzej "Staro selo" Kumrovec kao najveći in situ muzej u Hrvatskoj, koji svojim muzejskim ekspozicijama posjetiteljima prikazuje način življenja krajem 19. i početkom 20. st.

Na samom ulazu u Muzej "Staro selo" Kumrovec nalazi se rodna kuća Josipa Broza Tita, koja u arhitektonskom smislu predstavlja primjer zadružne kuća zidane u kamenu lomljencu i reprezentativan je primjer kuće hiže zidanke. U unutrašnjosti kuće nalaze se etnografski postav osmišljen na način zornog prikaza stambenog prostora tradicijske zagorske kuće sa kraja 19. st. te povremene povijesne izložbe na temu Josipa Broza Tita u lijevom krilu kuće. Jezgra naselja Kumrovec danas je zapravo Muzej "Staro selo" Kumrovec u kojem se nalaze očuvani objekti sa prikazima tradicijskih obrta i običaja. Tako posjetitelji Muzeja mogu upoznati kovački obrt, lončarstvo, kožarstvo, izradu licitara, izradu dječjih drvenih igračaka, običaj zagorske svadbe, izradu domaćeg lanenog platna,…