Ophodi Jure zelenog održani uz otvorenje izložbe „Križevi krajputaši i kapelice poklonici Kumrovca i okolice

Podijeli na:

U subotu, 15.travnja 2023. u Muzeju "Staro selo" Kumrovec uoči blagdana Sv. Jurja održana je tradicionalna manifestacija "Ophodi Jure Zelenog". 

Program događanja započeo je radionicom izrade jurjevskih venčeka, koju su vodile članice i članovi  Kulturno umjetničke udruge "Magda i Luiza" iz Madžareva: predsjednik Tibor Martan, potpredsjednica udruge Dubravka Beneković, Ana Martan, Jasna Jež, Anita Platnjak, Dorjan Šturbek i David Geček. 

Tijekom cijeloga dana održane su i prezentacije tradicijskih obrta i znanja uz stalne postave Muzeja. Našivavanje na domaće platno predstavile su članice Oroslavskog veza, a kovački obrt majstor Božidar Kopun.

Samom programu ophoda zelenog Jure prethodilo je i otvaranje izložbe "Križevi krajputaši i kapelice poklonici Kumrovca i okolice", autorice Tatjane Brlek. Fotodokumentarna izložba prikazuje tradiciju postavljanja pučke sakralne arhitekture u Kumrovcu i okolici. Predstavljeno je 39 križeva i kapelica. Posjetitelji mogu saznati mjesto na kojem se križevi nalazete fotografijom upoznati izgled raspela i kapelica svojstven utjecaju pučke sakralne arhitekture s područja alpskog areala.

Otvorenju izložbe nazočila je gđa Viki Jakaše Borić, predstavnica Ministarstva kulture i medija RH, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini, zatim Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec, vlč. Milan Juranić, pater Franjo iz Franjevačkog samostana u Klanjcu te brojni sumještani. S nekoliko riječi publici se obratila voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Anita Paun Gadža, a izložbu je otvorio načelnik Općine Kumrovec  g.Robert Šplajt. Program otvorenja izložbe pratile su Mia Franceković i Iva Galić, članice Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić, koje su pjevale marijanske napjeve.

U nastavku programa prikazani su običaji vezani uz štovanje Svetoga Jurja. U narodnoj je tradiciji Sv.Juraj zaštitnik ratara, pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila.Zelenilo je boja raslinja i simbolizira nadu, pobjedu proljeća nad zimom, pobjedu života nad smrću. Običaj ophoda jurjaša ima veliko značenje za žitelje Hrvatskog zagorja, a razlog leži u činjenici da je Sv.Juraj zaštitnik našega kraja. Jurjevski običaji na području SZ Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra i nalaze se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ophode Jure zelenog publici je predstavila Etno udruga Zipka, a segment tradicije jurjevskih običaja svojega kraja prikazali su članovi  KUD-a "Braća Radić" isoko i Dramska skupina Ozana. Pod stručnim vodstvom Tibora Martana i i voditeljice plesa Jasne Jež predstavili su jurjevske čestitarske pjesme i napjeve te jurjevski običaj kičenja zelenilom i jurjevskim vijencom. Prezentaciju jurjevskih običaja završili su izvedbom pjesama i plesova Hrvatskog zagorja i Prigorja uz pratnju visočkih tamburaša.

Prema tradiciji program je završio pjevanjem tradicijskih napjeva i degustacijom tradicijskog pastirskog jela-cvrtja.