Pisanice i uskršnji običaji sutlanskog kraja

Podijeli na:

U subotu 9.travnja 2022.godine u Muzeju "Staro selo" Kumrovec svečano je otvorena izložba Pisanice i uskršnji običaji sutlanskog kraja autorice Tatjane Brlek, muzejske savjetnice. Izložba predstavlja dio bogate riznice pučkih uskršnjih običaja vezanih uz život u dolini rijeke Sutle što uključuje područje današnjih lokalnih zajednica: grad Klanjec te općine Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela i Hum na Sutli. Izložba otkriva bogatsvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u tradiciju koja vjekovima obilježava život skromnih  zagorskih žitelja koji žive uz rijeku Sutlu, a u razdoblju kalendarske godine od Pepelnice do Uskrsa.

Bogatsvo narodnih uskršnjih običaja izložbom je prikazano kroz opise običaja, pučku sakralnu umjetnost, prikazom elemenata iz svakodnevnog života čovjeka, poezijom Željka Taboršaka i likovnim izričajem velečasnog Milana Juranića. Prikaz uskršnjih običaja upotpunjen je maketama koje je izradio Božidar Iveković, a posebni naglasak izložbe je na izradi pisanica, oslikanih ljuski jajeta, koje nose simboliku rađanja novog života. Uz pisanice koje se čuvaju u Muzeju "Staro selo" Kumrovec u Zbirci Pisanica koja ima status kulturnog dobra, izložbom su predstavljene pisanice učenika osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, pisanica ukrašena cvijećem od kreppapiraposuđena od Muzeja grada  Pregrade i pisanice koje izrađuje obitelj Škalec. Tradiciju izrade brušenih, bušenih i oslikanih pisanica započeo je djed Vjekoslav Škalec-Braco. Ljubav prema oslikavanju ljuske jajeta nastavili su baka Ana i unuk Ivan Luka koji nam se predstavlja kao samostalan autor. 

Otvorenje izložbe bilo je popraćeno bogatim programom u kojem su sudjelovali učenici kumrovečk osnovne škole  predstavljajući projekt šestih razreda uz mentorstvo vjeroučitelja Tomislava Krušlina "Kaj su jeli naši stari na svetek i v petek" i promocijom rada učeničke zadruge "Božićnica" pod vodstvom učiteljice Božice Berc. Posebno zanimanje bilo je iskazano za izradu drijenovih grančica u prikazu Vladimira Žnidarca i izradu puškica, cvjetnih grana karakterističnih za područje Huma na Sutli u prikazu gospođe Milice Sambolić i njene unučice.  Očuvanje nematerijalne baštine iskazano je interpretacijim pjesama Željka Taboršaka a koju je izveo  Mihael Preglej, učenih 6.razreda.

U uvodnom dijelu programa posjetiteljima se obratila voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Anita Paun Gadža i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. Uz autoricu izložbe o uskršnjim običajima govorio je i velečasni Milan Juranić. Dolaskom Milivoja Prekratića, voditelja radionice paljenja guba i raznošenja blagoslovljenog ognja žiteljima i nekolicine dječaka s upaljenim gobama uz riječi "Donesli smo vam blagoslovljenega ognja" izložba je proglašena otvorenom. Izložba se može razgledati do 25.travnja 2022.godine.