Vinogradari- ljubitelji dobre kapljice

Podijeli na:

U subotu, 05.studenog 2022. u Muzeju "Staro selo" Kumrovec. otvorena je izložba Vinogradari-ljubitelji dobre kapljice, autorice Anite Paun Gadža, muzejske savjetnice. Izložba predstavlja vinogradarstvo kao jednu od najvažnijih privrednih grana tradicijskog gospodarstva. Osim što su vino proizvodii za vlastite potrebe, višak uroda su prodavali da nadomjeste slabe prihode. Konzumirali su ga prilikom vjesrkih obreda, svadbi i pogreba te godišnjih ciklusa, nove godine, poklada, fašnika,.. Vinograd i vino imali su i druge uloge. Upotrebljavali su ga kao lijek za ublažavanje želučanih tegoba, pripravak za jačanje organizma, ublažavanje bolova,.. Kontinuitet uzgoja vinove loze prisutan je i danas, duboko je utkan u čovjeka, živi usporedo s njime. Vino je postalo iznimno cijenjen gospodarski proizvod. Njegova klvaliteta i ambalaža čine važan segment suvremenog života vinogradara Hrvatskog zagorja. 

O samoj izložbi govorila je autorica Anita Paun-Gadža. Uz autoricu publici su se obratili načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Nakon otvorenja izložbe na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec obilježen je nadolazeći blagdan Sv Martina, zaštitnika vinara, vina, putnika, prosjaka,...Martinje je ujedno i dan kada završava vinogradarska godina, toplije jesensko razdoblje i započinju hladni studeni dani. Proslava Martinja u Kumrovcu dio je zagorske tradicije i kulture koja se u ovom kraju obilježava već nekoliko godina.

Izložba se može pogledati do 15.prosinca 2022.g.