70.obljetnica Muzeja "Staro selo" Kumrovec

Podijeli na:

Povodom obilježavanja dana Europske baštine, jučer je u Muzeju "Staro selo" Kumrovec otvorena prigodna izložba, kojom je obilježena sedamdeseta obljetnica muzeja. Sedamdeset godina puno govori o razvitku institucije koja je svojim djelovanjem mijenjala i dograđivala vlastite spoznaje, ali i spoznaje žitelja u čijem je okruženju izrastala.

Od malog, memorijalnog muzeja uređenog unutar jednog objekta u središtu naselja Kumrovec, tijekom sedamdeset godina izrastao je u jedinstveni muzej na otvorenom, koji danas ima tridesetak restauriranih ili rekonstruiranih stambenih i gospodarskih objekata, vrijednih primjeraka ruralnog graditeljstva s prijelaza 19. u 20. st. Fotodokumentarna izložba prikazuje razvoj muzeja od samih početaka do danas, kada je muzej svojim bogatim sadržajima postao sve privlačnija kulturno-turistička destinacija. O samoj izložbi i o muzejskoj djelatnosti Muzeja "Staro selo" Kumrovec govorila je Anita Paun Gadža, voditeljica muzeja, a nekadašnji direktor ROSpomenpark KumrovecNikola Filko spomenuo je najvažnija događanja koja su prethodila uređenju Muzeja. Kratak osvrt na početke muzejsko-edukativnih programa u muzeju dala je muzejska pedagoginja Tatjana Brlek. Prisutnima se obrtatio i načelnik općine Kumrovec, Robert Šplajt, koji je svim djelatnicima muzeja zahvaliona dosadašnjoj suradnji.

Prije samog otvorenja izložbe u ime župana Krapinsko-zagorske županije, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, dodijelila je Muzeju "Staro selo" Kumrovec Zahvalnicu povodom 70.obljetnice rada, za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i u svijetu.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovala je Klapa Brv, a posjetitelji muzeja mogli su se upoznati i sa prezentatorima tradicijskih obrta koji danas predstavljaju bogatstvo nematerijalne kulturne baštine.