Izložba Mirisi i okusi iz glinenog posuđa u Muzeju " Staro selo" Kumrovec

Podijeli na:

Izložba prikazuje kuhinjski pribor te glineno posuđe koje je bilo nužno potrebno u svakodnevnom životu stanovništva Hrvatskog zagorja sve do sredine 20. stoljeća kada u upotrebu ulazi metalno posuđe. Svaka posuda je na najbolji mogući način bila oblikovana za svoju namjenu, a domaćice su ih kupovale od majstora lončara na sajmištima. Glineno posuđe i ostali lončarski proizvodi dijele se ne dvije velike skupine: ocakljene i neocakljene predmete. Brojniji su po vrsti ocakljeni predmeti kao što su razne vrste posuda za pripemu jela, držanje vode i ostalo.

Pripremanje jela pripadalo je u pravilu ženskim zaduženjima, što je bilo karakteristično za sve eurospke seoske sredine. Hrana koju su pripremale morala je biti kalorična zbog tažačkih poslova koje su svakodnevno obavljali. Sakupljanje plodova i lov su uz domaće poljodjelstvo bili gotovo jedini načini nabavke namirnica , a tek manji dio nabavljao se razmjenom ili kupovinom. Povrće se spremalo za zimnicu, sušilo se voće , na njivi se pojedino povrće zakopavalo pod zemlju kako bi što dulje držalo svježinu (cikla i repa). U Hrvatskom zagorju koristila su se brašna od raznih žitarica a najzastupljenije je bilo kukuruzno. Mlijeko i mliječni proizvodu su uz kukuruzne žgance bili osnovna hrana zagorskog seljaka , a u prehrani su prevladavala i razna povrtna variva . Meso se pripremlao rjeđe ,za veće blagdnae i obiteljske proslave. Purica s mlincima napoznatije je zagorsko jelo koje se pripremalo za blagdansku trpezu uz izbor slatkog zalogaja: kolača od sira, gibanice od oraha i maka, božićno pecivo ,kuglofi. Tijekom tjedna Zagorke su svojim ukućanima pripremale razne štrudle i tanke gibanice .Danas najpoznatije jelo od sira koje su žene i nekada spremale su štrukle, kuhane ili pečene. Priprema ovog tradicijskog jela prema rješenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.