Izložba "Umro je drug Tito"

Podijeli na:

Izložba Umro je drug Tito postavljena je povodom Međunarodnog dana muzeja koji se ove godine obilježava s temom: Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima.

Titova smrt bit će prikazana kroz putovanje i ispraćaj Plavog vlaka koji je Titovo tijelo prevezao od Ljubljane, u kojoj je umro, do Beograda, gdje je pokopan. Televizijska vijest na trenutak će nas vratiti u dan kada je Tito umro, a fotografijama i novinskim člancima prikazat će se ispraćaj u Ljubljani, Zagrebu i Kumrovcu, prolazak vlaka kroz Jugoslaviju, te sprovod u Beogradu.

Novinskim prilozima koji su nastali na jubilarne obljetnice smrti i novinskim polemikama oko održavanja Memorijalnog centra Josip Broz Tito postaviti ćemo pitanje kako se odnos prema Titu mijenjao kroz vrijeme.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Vlatka Filipčić Maligec.

Posjetitelje ćemo pozvati da s nama podijele svoja i obiteljska sjećanja na dan Titove smrti jer vjerujemo da je nedjeljno popodne, kada je Jugoslavija na trenutak stala, na ovaj ili onaj način ostalo zabilježeno u obiteljskim predajama.

Cilj izložbe nije glorifikacija, pa čak niti pokušaj valorizacije Titova života, već poziv da u muzejima prestanemo prešućivati dio vlastite prošlosti.

Otvorenje izložbe bit će 18. svibnja 2017. u "Starom selu" u Kumrovcu, u 18 sati.

---------------

Tekst i fotografije su preuzeti sa web-stranica Muzeja Hrvatskog zagorja (www.mhz.hr).