Križevi krajputaši i kapelice poklonci Kumrovca i okolice

Podijeli na:

U Muzeju "Staro selo" Kumrovec u subotu , 15. travnja 2023. godine s početkom u 16,00 sati otvoriti će se izložba "Križevi krajputaši i kapelice poklonici Kumrovca i okolice", autorice Tatjane Brlek.

Izložba je rezultat istraživanja s područja Kumrovca te susjednih 14 sela: Donji Škrnik, Kladnik, Gornji Škrnik, Brezakovec, Pušća, Kuzminec Miljanski, Zagorska Sela, Plavić, Risvica, Ravno Brezje, Velinci, Razdrto Tuheljsko, Dugnjevec, Razvor kojim je dokumentirano 39 križeva i poklonaca. Osim fotografija križeva koji se danas nalaze u spomenutim selima, izložba prikazuje vrijeme i razlog podizanja raspela ili  poklonca, tko je zaslužan za podizanje, te podatke o majstorima koji su ih izrađivali. Predstavljeni su razlozi podizanja raspela i kapelica, te raspela u životu sela nekada i danas. 

Izložba je popraćena katalogom koji je nastao u suradnji autorice i  Vitomira Zamude iz Klanjca koji je katalog obogatio tekstovima i dr.sci. Davorina Vujčića Koji je zaslužan za fotografiranje pronađenih raspela i kapelica.

Izložba i katalog su realizirani zahvaljujuči sredsava Ministarstva kulture i medija.

Izložba ostaje otvorena do 12. lipnja 2023.godine.