Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja

Podijeli na:

Izložba pisanice i uskršnji običaji sutlanskog kraja predstavlja dio bogate riznice pučkih uskršnjih običaja vezanih uz život u dolini rijeke sutle što uključuje područje današnjih lokalnih zajednica: grad Klanjec te općine Kraljevec  na Sutli, Kumrovec, Zagorska sela i Hum na Sutli.  Izložba otkriva bogatsvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u tradiciju koja vjekovima obilježava život skromnih zagorskih žitelja koji žive uz rijeku Sutlu, a u razdoblju kalendarske godine od Pepelnice do Uskrsa. Bogatsvo narodnih uskršnjih običaja izložbom je prikazano kroz opise običaja, pučku sakralnu umjetnost, prikazom elemenata iz svakodnevnog života čovjeka, poezijom Željka Taboršaka ( u izvedbi Mihaela Pregleja, učenika 6.razreda), i likovnim izričajem velečasnog Milana Juranića. Prikaz uskršnjih običaja upotpunjen je maketama koje je izradio Božidar Iveković, a poseban naglasak izložbe je na izradi pisanica, oslikanih ljuski jajeta, koje nose simboliku rađanja novoga života. Uz pisanice koje se čuvaju u Muzeju "Staro selo" Kumrovec u Zbirci pisanica koja ima status kulturnog dobra izložbom su predstavljene pisanice učenika Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, Pisanica ukrašena cvijećem od kreppapira posuđena od Muzeja grada Pregrade i pisanica koje izrađuje Josip Škalec. 

Otvorenje izložbe bilo je popraćeno bogatim programom u kojem su sudjelovali učenici Kumrovečke osnovne škole predstavljajući projekt šestih razreda uz mentorstvo vjeroučitelja Tomislava Krušlina "Kaj su jeli naši stari na svetek i v petek" i promocijom rada učeničke zadruge"Božičnica" pod vodstvom učiteljice Božice Berc. Posebno zanimanje bilo je iskazano za izradu drijenovih grančica u prikazu Vladimira Žnidarca i izradu puškica, cvjetnih grana karakterističnih za područje Huma na Sutli u prikazu gospođe Milice Sambolić i njene unuke. 

U uvodnom djelu programa posjetiteljima se obratila voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Anita Paun-Gadža i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. Uz autoricu izložbe o uskršnjim običajima govorio je i velečasni Milan Juranić. Dolaskom Milivoja Prekratića, voditelja radionice paljenja goba i uz prikaz raznošenja blagoslovljenog ognja žiteljima i nekolicine dječaka s upaljenim gobama uz riječi "Donesli smo vam blagoslovljenega ognja" izložba je proglašena otvorenom.

Izložba se može razgledati do 25.travnja 2022.godine.