Završeni su radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva u Muzeju „Staro selo“

Podijeli na:

Završeni su radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva u Muzeju "Staro selo" Kumrovec.

Muzej "Staro selo" Kumrovec je jedinstveni in situ muzej na otvorenom u Republici Hrvatskoj, upisan u Registar spomenika kulture 1.kategorije. Muzej posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s kraja 19. i početka 20.stoljeća. Jedini je tradicijski uređeni prostor Hrvatskog zagorja koji kroz četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva i mnoge tradicijske predmete posjetiteljima dočarava običaje i svakodnevicu seljaka. Nekoliko tradicijskih kuća, hiža mazanka u muzeju je prekriveno slamom, šopom. Zbog dotrajalosti prirodnog materijala- slame, ove je godine bilo potrebno izvršiti zamjenu pokrova.

Tradicijska vještina koja je u današnje vrijeme rijetko očuvana je upravo pokrivanje krovišta slamnatim pokrovom, šopom. Znanja o ovoj vještini prenosila su s generacije na generaciju i dio su nematerijalne baštine Hrvatskog zagorja. Nekada je svako domačinstvo u Zagorju imalo svoje žito ili pšenicu i nije bilo teško doći do slame za šopice, šopove što je ujedno i naziv za jedan snop očiščene ražene ( ili pšenične) slame spreman za ugradnju i izradu slamnatog krova. Snopove žita za ovu vrstu pokrova ne vrši se strojno , nego se ražena ili pšenična slamaručno mlati i slaže u šopove.

Slamnati krov najbolji je pokrov za obiteljski dom, tako i za gospodarske zgrade jer zrači prirodom i zdravljem, ne propušta vodu, ali je zadržava toliko koliko je potrebno da se ne lomi, a takva vrsta pokrova najbolje se uklapa u prirodan okoliš u kojem se objekt nalazi. Ovaj pokrov dobar je toplinski izolator, vodonepropusan, prozračan, postojan na atmosferske utjecaje, lagan i uz najjednostavniju njegu dugotrajan- može trajato 20-25 godina.

U Muzeju "Staro selo" Kumrovec u vremenu od 5.9.2023. do 21.10.2023. godine trajali su radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva. Izvršitelj radova bio je Predrag Goričanec i njegovi zaposlenici iz firme Slamnati krov d.o.o. Krovove pokrivati slamom Predrag je naučio kod slovenskog majstora, kod kojeg je stekao osnovna saznanja o pokrivanju krovova slamom kojega je nadmašio u majstorstvu i danas je jedan od najpoznatijih krovopokrivača slamnatih krovova u ovom dijelu Europe.  Ovu tradicijsku vještinu izrade slamnatih krovova, kao jednog segmenta nematerijalne baštine našega kraja potrebno je čuvati za iduće generacije kako ne bi bili zauvijek izgubljeni.

Radovi na zamjeni slamnatih pokrova na zgradama narodnog graditeljstva u Muzeju "Staro selo" Kumrovec financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.